Genel Bilgiler
Dil ve Konuşma Terapisti; her yaştan bireyi etkileyebilen dil, konuşma, ses ve yutma bozukluklarının önlenmesi, değerlendirilmesi, tanılanması ve müdahalesinin sağlanması konusunda çalışmalar yapan sağlık meslek mensubudur. İnter/multidisipliner bir bilim dalı olan Dil ve Konuşma Terapisi; klinik dilbilim, davranış bilimleri, araştırma bilimleri, halk sağlığı, temel biyomedikal bilimler ve meslek bilimlerini kapsamaktadır. Ülkemizde bilim ve meslek dalı olarak çok yeni bir alan olan “Dil ve Konuşma Terapisi”, lisans mezunlarını ilk olarak 2016 yılında vermeye başlamıştır. Ülke genelinde mevcut hasta sayısının oldukça fazla olması ve bu alanda faaliyet gösteren dil ve konuşma terapisti sayısının yetersiz kalması, dil ve konuşma terapistliği mesleğini günümüzde hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde ihtiyaç duyulan ve çok kazandıran rekabetçi bir meslek dalı haline getirmiştir.
2017 yılında öğretim faaliyetlerine başlayan bölümümüz; 4 yıllık lisans dönemi boyunca, dil ve konuşma terapisti adaylarına mesleklerini en etkili şekilde icra edebilecekleri akademik alt yapıyı kazandırmayı; çağdaş, bilimsel gelişme ve teknolojileri yakından takip ederek üniversitemize bağlı 25'i İstanbul'da, 15'i Ankara'da ve 18'i de ülkemizin diğer illerinde olmak üzere toplam 58 eğitim ve araştırma hastanesinde staj ve klinik çalışmalarını azami vaka görerek tamamlamalarını amaçlamaktadır.
Öğrencilerimiz, lisans öğrenimleri süresince genel İngilizce, alan terminolojisini içeren mesleki İngilizce, genel Almanca ve yine alan terminolojisi üzerine kurulmuş mesleki Almanca derslerini alarak hem iş hayatında hem de akademik alanda ülkemizde dil ve konuşma terapisi mesleğinin gelişip yeni bir ufuk kazanmasında önemli rol oynayacaklardır. Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz “Dil ve Konuşma Terapisti” unvanını alarak; üniversitelerde, devlet hastaneleri ya da özel hastanelerde, özel kliniklerde, rehabilitasyon ya da halk sağlığı merkezlerinde, okul öncesi eğitim kurumlarında, devlet okulları ve özel okullarda olmak üzere geniş iş imkanlarına sahip olmaktadırlar.
It is aimed to provide the language and speech therapist candidates with the academic infrastructure in which they can perform their profession in the most effective way. By following contemporary, scientific developments and technologies closely, students are provided to complete their internships and clinical studies with a maximum case in 58 education and research hospitals, 25 of which are in Istanbul, 15 in Ankara and 18 in other provinces of our country.
According to Turkey Higher Education Qualifications Framework (TYYÇ), Speech and Language Therapy program is in the Basic Area of Health and its education level is at level 6.
Objectives of Program
Speech and Language Therapy program is a comprehensive program aiming to train Language and Speech Therapists who can provide services for patients of all ages in all areas of language, speech, voice, resonance and swallowing disorders, screening, functional evaluation and differential diagnosis, intervention and rehabilitation.
Education Type of Program
Full time
Language of Program
Turkish
Awarded Qualification
Students graduate from this program with the title of "Speech and Language Therapist".
Education Duration and Processes of Program
Duration of education is 8 semesters.
At least 240 ECTS credits must be obtained during the undergraduate program period, provided that there are 30 ECTS in an academic year. Successful completion of all courses and having a grade point average of at least 2.00 out of 4.00 are required for graduation.
Application to Program, Registrations and Admission with Undergraduate Transfer
For information, have a look at “SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ”.
Job and Academic Career Opportunities for Graduates
Our students who have graduated from our department have the title of “Speech and Language Therapist” and have a wide range of job opportunities in universities, public hospitals or private hospitals, private clinics, rehabilitation or public health centers, pre-primary education institutions, public schools and private schools.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 15 Nisan 2015 tarihinde kurulmuş ve Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane Kampüsü'nde (Haydarpaşa Kampüsü) faaliyete başlamıştır Dil ve Konuşma Terapisi Lisans Programımız, 2016 yılında üniversitemizin Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı olarak kurulmuştur. Bölümümüz 2017 yılı Güz döneminde ilk öğrencilerini kabul ederek öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Dil ve Konuşma Terapisi bölümünün multidisipliner yapısına uygun olarak, öğretim faaliyetlerimizde 5 profesör, 2 doçent, 5 doktor öğretim üyesi, 3 uzman doktor, 2 öğretim görevlisi ve 2 araştırma görevlisi yer almaktadır. Bölümümüz ilk mezunlarını 2020-2021 Eğitim Öğretim senesi bahar döneminde vermiştir. 2021-2022 Eğitim Öğretim Dönemi için bölümümüzde 1., 2., 3., ve 4. sınıflarımız eğitim görmekte olup toplam öğrenci sayımız 335’tir.
Akademik Kadromuz
Doç. Dr. MEHMET EMRAH CANGİ
Dr. Öğr. Üyesi BERTUĞ SAKIN
Dr. Öğr. Üyesi DİLEK EROĞLU UZUN
Arş. Gör. AHSEN ERİM
Arş. Gör. BEYZA PEHLİVAN BOZOĞLU
Öğr. Gör. ELİF EZGİ IŞIK
Öğr. Gör. MERVE SAPMAZ ATALAR
Çalışma Konularımız
• Konuşma Sesi Bozuklukları
• Kekemelik
• Hızlı Bozuk Konuşma
• Ses Bozuklukları
• Motor Konuşma Bozuklukları (Apraksi- Dizartri)
• Gelişimsel Dil Bozuklukları
• Edinilmiş Dil Bozuklukları (Afazi)
• Disleksi
• Yutma Bozuklukları (Disfaji)
• Seçici Konuşmazlık (Selektif mutizm)
• Dudak-Damak Yarıklığı
• Serebral Palside Dil ve Konuşma Güçlükleri
• Down Sendromunda Dil ve Konuşma Güçlükleri
• Otizmde Dil ve Konuşma Güçlükleri
• İşitme Sorununa Bağlı Dil ve Konuşma Güçlükleri
• Travmatik Beyin Hasarına Bağlı Dil ve Konuşma Güçlükleri
• Nörolojik Temelli İletişim Sorunları
• Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemleri
• Dil, Konuşma ve İletişim Problemlerinin Erken Tanı ve Müdahalesi
• Erken Okuryazarlık Becerilerinin Desteklenmesi
Erişim Bilgilerimiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane (Haydarpaşa) Külliyesi
Selimiye Mah. Tıbbiye Cad. No:38 34668 Üsküdar, İstanbul
+90 216 346 36 36 / 2010 -2011
+90 216 346 36 40
sbf@sbu.edu.tr