Tanıtım
Politika belirleme sürecini ve modellerini açıklamak ve bunu sağlık sektörüne uyarlamak, ülkemizde uygulanmakta olan sağlık politikaları ve sonuçlarına ilişkin durum saptanması ve izleme raporları hazırlamak, geliştirilen teori ve teknikleri sağlık sektörüne uyarlamak, bu anabilim dalının temel çalışma alanlarıdır. Ayrıca sağlık politikaları ve planlama yöntemleri ile sağlık politikalarını oluşturan ve etkileyen faktörlerin incelenmesini analiz etmektir.
Sağlık ekonomisinin temel inceleme konusu sağlık hizmetlerine has ekonomik olaylardır. Kendine has özellikleriyle diğer hizmet sektörlerinden ayrışan sağlık hizmetleri gibi, sağlık ekonomisi de münhasır nitelikleri ile ekonomi bilimi içinde ayrı bir bilim dalı haline gelmiştir. Sağlık hizmetlerinin en temel özelliği belirsiz ve öngörülemez oluşudur. Sağlık hizmetlerine olan talep tesadüfi nitelikte olup, belli şartların meydana gelmesi ile ancak ortaya çıkmaktadır. Sağlık ekonomisi dünyada giderek önem kazanmaktadır. Zira sağlığa yapılan harcamalar da önemli bir artış söz konusudur.
Son yıllarda hızla gelişen sağlık teknolojisi, piyasaya sürülen yeni ve pahalı ilaçların getirdiği maliyetler, diğer taraftan insanların yükselen yaşam beklentileri, sağlık sistemlerinde giderek çözülmesi zorlaşan optimizasyon problemlerine yol açmaktadır. Bu çerçevede, sağlık ekonomisi bilimi, özellikle gelişen ülkelerde karar alma mercilerini destekleyen önemli bir araç olarak kullanılmaktadır. Bu noktada, sağlık ekonomisi, eldeki kaynaklarla elde edilmesi en fazla sağlık getirisinin sağlanması yönünde yapılması gereken seçimlerin neler olabileceği konusunda yol gösteren bir bilim dalı olarak değerlendirilmektedir. Bu sebeple sağlık ekonomisi alanında geliştirilen teori ve teknikleri sağlık sektörüne uyarlamak bu anabilim dalının temel çalışma alanıdır.
Sağlık Politikaları ve Sağlık Ekonomisi Anabilim Dalı Dünya’da ve Türkiye’de uygulanmakta olan sağlık sistem ve politikaları konusunda bilgi ve farkındalık edinilmesini, ülkemizde yürütülmekte olan sağlık politikalarının arasındaki ilişkilerin kavranmasını ve sonuçları hakkında yorum yapılmasını, sağlık ekonomisi kavram ve metodolojisini öğretmeyi, sağlıkta ekonomik analiz yapılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Akademik Kadromuz
Doç. Dr. MUZAFFER AKDOĞAN
Dr. Öğr. Üyesi HASAN GİRAY ANKARA
Dr. Öğr. Üyesi SAADET KARAKUŞ
Çalışma Konularımız
Sağlık Ekonomisi Disiplini
Arz, Arz Fonksiyonu ve Arz Eğrisi
Sağlık Hizmetleri Talebi
Talep, Talep Fonksiyonu ve Talep Eğrisi
Piyasa Dengesi
Kapitalizm, Piyasa Başarısızlığı ve Sağlık Hizmetleri Arzı
Sağlık Hizmetleri Finansmanı
Türkiye’ de Genel Sağlık Sigortası
Sağlık Hizmetlerinde Ekonomik Değerlendirme
Politika, sağlık politikası, karar verme ve sağlık politikası ilişkisi.
Politika türleri ve sağlık politikasını etkileyen faktörler
Politika Oluşturma Süreci ve Sağlık politikası
Politik sistemler ve ülkeler
Sağlık politikası gündeminin belirlenmesi
Sağlık politikasında güç ve profesyonelleşme
Global sağlık politikaları
Sağlık sektörü reformu
Ulusal sağlık politikaları
Sağlık politikalarının sağlık kurumlarına yansımaları
Erişim Bilgilerimiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane (Haydarpaşa) Külliyesi
Selimiye Mah. Tıbbiye Cad. No:38 34668 Üsküdar, İstanbul
+90 216 346 36 36 / 2010 - 2011
+90 216 346 36 40
sbf@sbu.edu.tr