Tanıtım
Günümüzde Ergoterapi, yaş, cinsiyet ve sosyal koşullar gibi bireysel ve sosyal değişkenlerle birlikte inceleme, araştırma ve uygulama için bir zemini oluşturmaktadır. Üniversitemiz, Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümünün temel hedefi Türkiye’de Ergoterapi alanının Dünya Standartlarına uygun, verimli yöntemlerle öğrenilmesini sağlayan bir inter-disipliner öğrenme ve araştırma-geliştirme bölümü olmaktır. Özel tedaviye ihtiyacı olan bireylerin: zihinsel, fiziksel, duyusal, görsel, sosyal, çevresel, duygusal, konuşma ve dil gelişimi güçlüğü olan veya davranış problemleri olan bireylerin kendine bakım ve bağımsız yaşam becerilerini geliştirmek ve topluma katılarak uyumlarını sağlamaktır.
Meslek Tanımı
- Ergoterapi, anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleğidir.
- Ergoterapinin amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır.
- Ergoterapide kişilerin toplumsal katılımını etkileyen fiziksel, sosyal ve çevresel faktörler değerlendirilerek bunları ortadan kaldırmak veya azaltmak için gerekli müdahaleler yapılır (WFOT-Dünya Ergoterapi Federasyonu)
- Ergoterapistler, kişi ve toplulukların istedikleri, ihtiyaç duydukları veya kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme becerilerini geliştirerek veya aktiviteyi ya da çevreyi kişilerin katılımını daha iyi sağlayabilecek şekilde düzenleyerek bu amaca ulaşmaktadırlar.
- Kişilerin bağımsızlığını, ev, sosyal ve iş yaşamlarının gereği olan rollerini kimseye muhtaç olmadan yapabilmelerini sağlamak
- Teknik, yasal ve davranış engellerini ortadan kaldırarak özürlü kişilerin iş yapabilme potansiyellerini artırmak
- Dezavantajlı bireylerin iş bulabilmelerine yardımcı olmak ve Avrupa iş kazandırma stratejilerini ülkemizde uygulayabilmek
- Dezavantajlı gruplar; özürlüler, sokak çocukları, alkol ve madde bağımlıları, yaşlılar ve şiddet gören kadınların aktivite ve rol performanslarını artırarak yeterliliklerini ve toplumsal katılımlarını sağlamak
- Anlamlı ve amaçlı, fiziksel ve zihinsel ergoterapi aktiviteleri ile kişilerin yaşam stilini değiştirmeyi içeren koruyucu stratejiler geliştirmektir.
Ergoterapistler, bir sağlık problemi nedeniyle vücut yapı ve işlevlerinde bozukluğu olan veya yer aldığı sosyal ya da kültürel azınlık bir grup nedeniyle toplumdan dışlanmış veya katılımı kısıtlanmış tüm kişilerle çalışır.
İlgili alanları:
- Psikiyatrik Rehabilitasyon
- El Rehabilitasyonu
- Mesleki Rehabilitasyon
- Toplum Temelli Rehabilitasyon
- Onkolojik Rehabilitasyon
- Kognitif Rehabilitasyon
- Engelli Bireyler
- Yardımcı teknoloji
- Geriatrik Rehabilitasyon
- Nörolojik Rehabilitasyon
- Pediatrik Rehabilitasyon
- Mülteciler
Çalışabilecekleri yerler
- Hastaneler,
- Rehabilitasyon Merkezleri
- Huzurevleri,
- Okullar,
- Fabrikalar,
- Halk Sağlığı ve İş Sağlığı Merkezleri,
- Hastaların Kendi Ev ya da İş Yerlerinde,
- Özel Eğitim Kurumlarında,
- Üniversite,
- Adli kurumlar,
Üniversitemiz Ergoterapi Lisans Programı, öğrencilere Ergoterapinin temel ilkeleri üzerine kurulmuş, ergoterapi kavram ve kuramlarına hâkimiyet sağlayacak bir eğitim sunmaktadır. Lisans programının amacı, insanların yaşamın her alanında sağlıklı ve fonksiyonel olarak bağımsız olmalarını sağ¬layacak; temel tıp, rehabilitasyon ve ergoterapi bilgilerine sahip; klinik uygulama becerileri ile araştırmacı ve yönetici olma özelliklerini kazanmış ergoterapistler yetiştirmektir: bire bir kişilerle, gruplarla veya topluluklarla iş birliği içinde çalışmak için gerekli bilgi, beceri ve davranışlarla donatılan tıbbi, sosyal, davranışsal, psikolojik, psikososyal ve ergoterapi bilimi alanını kapsayan geniş eğitimler almaktadırlar.
Ergoterapi Bölümü’nü bitiren mezunlara “Ergoterapist” veya “İş ve Uğraşı Terapisti” denilmektedir.
Ergoterapi Bölümü Müfredat Programı, öğrencilerin dört yıl boyunca edindikleri teorik ve pratik bilgileri sağlık, eğitim ve iş alanlarında uygulamaya geçirebilecekleri şekilde tasarlanmıştır.
Ergoterapistler hastanelerde, kliniklerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, okullarda, ev bakımı programlarda, toplum sağlık merkezlerinde, huzurevlerinde, gündüz bakım evlerinde ve daha bir çok alanda her yaş grubuna hizmet verecek şekilde çalışabilirler.
İş ve Uğraşı Terapisti (Ergoterapist)
a) Bireyin ev, iş ve okul ortamlarında fonksiyonel potansiyelini değerlendirerek performansını en üst düzeye çıkarmak ve çevreye uyumunu sağlamak için önerilerde bulunur.
b) Bireylerin hastalık ve engellilik sonucu ortaya çıkan fonksiyonel sınırlılıklarını değerlendirir, günlük faaliyetlerini ve mesleklerini sürdürecek uygulamaları yapar.
c) Hastaların duygusal, psikososyal, gelişimsel ve fiziksel yeterliliklerini mesleği ile ilgili ölçüm ve testleri kullanarak değerlendirir.
ç) Günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığı sağlamaya yönelik yöntemler ile araç-gereçleri belirler ve kullanımını öğretir.
d) Bireysel ve grup olarak mesleki, sosyal, sanatsal ve eğitim aktivitelerinin kullanımıyla ilgili rehabilitasyon programları yapar ve uygular.
e) Duyu algı motor bütünleşme eğitimini ve bu alanlarda iş ve uğraşı terapisi uygular.
f) Kişilerin topluma katılımını etkileyen kişisel çevresel ve aktivite performansına ait engelleri değerlendirir.
g) Dışlanmış bireylerin topluma kazandırılması için gerekli değerlendirme ve rehabilitasyon işlemlerini yürütür.
Qualification Level of Program
According to Turkey Higher Education Qualifications Framework (TYYÇ), Ergotherapy Undergraduate Program is in the Basic Area of Health and its education level is at level 6. It is also level 1 according to the “Qualification Framework for European Higher Education Area” (QF-EHEA) and level 6 according to the ‘European Qualifications Framework for Lifelong Learning (EQF-LLL).
Objectives of Program
The aim of the ergotherapy undergraduate program is to train ergotherapists with professional ethics and competence ,who can synthesize the theoretical and applied knowledge, plan and implement person-centered ergotherapy evaluations and interventions, and ensure social participation of individuals by increasing their independence and quality of life through meaningful and purposeful activities, are able to perform evidence-based practices with lifelong learning, clinical reasoning, critical thinking and interdisciplinary work skills.
Education Type of Program
Full time
Language of Program
Turkish
Awarded Qualification
Students graduate from this program with the title of “Ergotherapist”.
Education Duration and Processes of Program
Duration of education is 8 semesters.
At least 240 ECTS credits must be obtained during the undergraduate program period, provided that there are 30 ECTS in an academic year. Successful completion of all the courses and having a grade point average of at least 2.00 out of 4.00 are required for graduation.
Application to Program, Registrations and Admission with Undergraduate Transfer
For up-to-date information on these issues, see “SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ”.
Job and Academic Career Opportunities for Graduates
Graduates of the Department of Ergotherapy at the University of Health Sciences can be employed in many different fields with the features that can fulfill all duties and responsibilities of the definition of “Ergotherapist” published in the official newspaper numbered 27916 dated 26.04.2011. Ergotherapist can work in schools, private education and rehabilitation centers, community mental health centers, nursing homes, hospitals, vocational rehabilitation centers, alcohol and substance addiction treatment and education centers. They can also work as ergotherapists in all public institutions and private institutions that offer preventive, curative and rehabilitative health care.
Akademik Kadromuz
Doç. Dr. HASAN ATACAN TONAK
Doç. Dr. SELMA ERCAN DOĞU
Doç. Dr. ZEYNEP BAHADIR
Dr. Öğr. Üyesi SÜMEYYE BELHAN ÇELİK
Arş. Gör. EBRU YILDIZ
Çalışma Konularımız
• Toplum Ruh Sağlığı
• Kognitif Rehabilitasyon
• Pediatrik Rehabilitasyon
• Geriatrik Rehabilitasyon
• Az Gören ve Görme Engelli Rehabilitasyonu
• Koruyucu Yaklaşımlar
• Ergonomi
• Mesleki Rehabilitasyon
• Yardımcı Cihazlar ve Teknoloji
Erişim Bilgilerimiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane (Haydarpaşa) Külliyesi
Selimiye Mah. Tıbbiye Cad. No:38 34668 Üsküdar, İstanbul
+90 216 346 36 36 / 2010 -2011
+90 216 346 36 40
sbf@sbu.edu.tr