Genel Bilgiler
Genel Bilgiler
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çalışan sağlığı ve güvenliği birincil ve en zorlu konuların başında gelmektedir. Herhangi bir çalışma ortamında taşıma, depolama, ambalajlama, etiketleme gibi çeşitli iş yürütümü esnasında çalışanların sağlığını ciddi boyutta olumsuz etkileyebilecek ve hatta hayatlarını kaybetmelerine neden olabilecek iş kazaları meydana gelmektedir. Meydana gelen iş kazalarının önlenebilmesine yönelik koruyucu iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği iyi bir çalışma ortamının temel bileşenleridir. İş Sağlığı ve Güvenliği hem çalışanların hem de işverenlerin ahlaki ve yasal sorumluluklarıyla ilgilidir. İş sağlığı ve güvenliğine yönelik çeşitli önlemler alınmaya çalışılsa da çalışma ortamındaki ölümcül ve ağır yaralanmalı kazalar halen küresel bir sorun olmaya devam etmektedir. İş sağlığı ve güvenliği hem mühendislik hem tıp hem diğer alanları içeren multidisipliner bir alan olarak görülmektedir. Bu bağlamda çok yönlü bir araştırmayı gerektirmektedir.
İş güvenliği, işyerlerinde işin yapılması ile ilgili olarak oluşan tehlikelerden, sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak ve daha iyi bir iş ortamı yaratmak için yapılan çalışmaları kapsayan bir bilim dalıdır. İş yerlerinde meydana gelen kazalar planlanmamış olaylardır. Bu tür olayları en aza indirebilmek için potansiyel tehlikelerin belirlenmesi ve bunların yapısal bir çalışma içerisinde kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu durum, güvenli çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Bu kapsamda iş yerlerinde meydana gelebilecek, tehlike ve risklere karşı alınabilecek önlemler doğrudan iş güvenliği kavramını ortaya çıkarmaktadır. İşyerinde, iş güvenliği çalışmaları doğrultusunda alınacak önlemlerle, iş kazalarından veya güvensiz çalışma koşullarından dolayı oluşabilecek makine arızaları, patlama olayları ve yangın gibi işletmeyi tehlikeye sokabilecek durumlar ortadan kaldıracağından, işletme güvenliği sağlanmış olmaktadır. İş güvenliği, iş yerlerinde çalışanların iş güvenliğini sağlamak ve sağlığını korumak için gerekli bilgilerin öğrenilmesi ve bu konudaki yasal mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olunması için önem arz etmektedir. İş Güvenliği Anabilim Dalı, çalışanları korumayı, üretim güvenliğini sağlamayı, işletme güvenliğini sağlamayı ve çevreyi korumayı amaçlamayan bir bilim alanıdır.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü İş Güvenliği Anabilim Dalı’nın;
Misyonu; İş Sağlığı ve Güvenliği bilim alanında ulusal ve uluslararası standartları ve bilimsel kuralları benimsemiş, üst düzey bilgi ve becerilerle donanmış uzmanlar yetiştirmektir.
Vizyonu; İnsanı ve insan sağlığını öncelikleyen ve değer veren, iş sağlığı ve güvenliği bilincinin ve farkındalığının oluşumuna katkı sunan öncü bir kurum olmaktır.
Tarihçemiz
İş Sağlığı ve Güvenliği tarihsel kronolojisi incelendiğinde; İnsanların çalıştıkları iş ve bu açıdan yaşadıkları sağlık problemlerine yönelik olarak karşılaştıkları sorunsalları işaret eden ilk gözlemler M.Ö. 2600’lü yıllar içerisinde yapılmıştır. Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği; Osmanlı döneminde, Maaddin Nizamnamesi, Amele birliğinin kurulması ve Dilaver Paşa Nizamnamesi ile temelleri atılmıştır. 1920 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile İş sağlığı ve Güvenliğine yönelik kanun esaslı birçok çalışma yapılmıştır. Günümüze kadar gelen süreçte birçok değişiklikler ile oluşturulan ve 2012 yılında çıkarılan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu halen yürürlüktedir.
Üniversitelerde eğitim alanın da İş Sağlığı ve Güvenliğine yönelik öğrenci alımları son 10 yılda hızla artmaktadır. Bu süreçte Üniversitemiz Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü kurulmuş ve 2017 yılında lisans düzeyde eğitim vermeye başlamıştır.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü İş Güvenliği Anabilim Dalı 2023 yılında kurulmuştur.
Akademik Kadromuz
Doç. Dr. SERAP TEPE
Dr. Öğr. Üyesi HİLAL ARSLAN
Çalışma Konularımız
- Kimyasal, Fiziksel ve Ergonomik Risk Etmenleri
- Elle Kaldırma ve Taşıma
- Parlama, Patlama, Yangın ve Yangından Korunma
- İş Ekipmanlarının Güvenli Kullanımı
- Çalışma Ortamlarında Tehlikeler, Riskler ve Önlemleri
- İş Kazalarının Sebepleri ve Korunma Prensipleri
- Güvenlik ve Sağlık İşaretleri
- Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Kuralları ve Güvenlik Kültürü
- Tahliye ve Kurtarma