Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çalışan sağlığı ve güvenliği birincil ve en zorlu konuların başında gelmektedir. Herhangi bir çalışma ortamında taşıma, depolama, ambalajlama, etiketleme gibi çeşitli iş yürütümü esnasında çalışanların sağlığını ciddi boyutta olumsuz etkileyebilecek ve hatta hayatlarını kaybetmelerine neden olabilecek iş kazaları meydana gelmektedir. Meydana gelen iş kazalarının önlenebilmesine yönelik koruyucu iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği iyi bir çalışma ortamının temel bileşenleridir. İş Sağlığı ve Güvenliği hem çalışanların hem de işverenlerin ahlaki ve yasal sorumluluklarıyla ilgilidir. İş sağlığı ve güvenliğine yönelik çeşitli önlemler alınmaya çalışılsa da çalışma ortamındaki ölümcül ve ağır yaralanmalı kazalar halen küresel bir sorun olmaya devam etmektedir. İş sağlığı ve güvenliği hem mühendislik hem tıp hem diğer alanları içeren multidisipliner bir alan olarak görülmektedir. Bu bağlamda çok yönlü bir araştırmayı gerektirmektedir.
 
Bilindiği gibi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlık kavramını; sağlıklı bir bireyin, sadece fiziksel (hastalık, sakatlık, vb.) açıdan değil, bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan tam bir iyilik halinde olması olarak tanımlamaktadır.
 
WHO ve ILO'nun iş sağlığı ile ilgili ortak tanımına göre; ayrım yapmaksızın her meslekteki bütün çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal hallerinin en yüksek düzeyde korumasını, geliştirilmesini ve istikrarlı bir şekilde sürdürülmesini, herhangi bir tehlikeden dolayı başlarına gelebilecek risklerden korumasını, fizyolojik ve psikolojik kabiliyetlerine göre uygun işe yerleştirilmesini sağlamayı, işin insana uyarlanmasını ve insanında işe adapte edilmesini amaçlamaktadır. İş Sağlığı Anabilim Dalı, çalışanın çalışma koşullarını ve üretim araçlarını sağlığa uygun hale getiren, çalışanları zararlı etkilerden koruyarak, işin ve çalışanın birbirine uyumunu sağlamak üzere gerekli bilimsel faaliyetleri yapmaktadır.
 
Dolayısıyla bu ihtiyaçlara cevap verecek ve hizmet üretecek bilim insanlarının, ulusal ve uluslararası standartlarda eğitim programlarıyla, ivedilikle yetiştirilmesi gerekmektedir.
Unutulmamalıdır ki, ülke ekonomileri, çalışanların sağlıklı olmasıyla gelişir ve güçlenir. Çalışanların sağlığı ise, ülke ekonomilerinin güçlü olmasına bağlıdır.
 
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü İş Sağlığı Anabilim Dalı’nın;
 
Misyonu; İş Sağlığı ve Güvenliği bilim alanında ulusal ve uluslararası standartları ve bilimsel kuralları benimsemiş, üst düzey bilgi ve becerilerle donanmış uzmanlar yetiştirmektir.
 
Vizyonu; İnsanı ve insan sağlığını öncelikleyen ve değer veren, iş sağlığı ve güvenliği bilincinin ve farkındalığının oluşumuna katkı sunan öncü bir kurum olmaktır.

 

 

 
Tarihçemiz

 

İş Sağlığı ve Güvenliği tarihsel kronolojisi incelendiğinde; İnsanların çalıştıkları iş ve bu açıdan yaşadıkları sağlık problemlerine yönelik olarak karşılaştıkları sorunsalları işaret eden ilk gözlemler M.Ö. 2600’lü yıllar içerisinde yapılmıştır. Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği; Osmanlı döneminde, Maaddin Nizamnamesi, Amele birliğinin kurulması ve Dilaver Paşa Nizamnamesi ile temelleri atılmıştır. 1920 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile İş sağlığı ve Güvenliğine yönelik kanun esaslı birçok çalışma yapılmıştır. Günümüze kadar gelen süreçte birçok değişiklikler ile oluşturulan ve 2012 yılında çıkarılan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu halen yürürlüktedir.
 
Üniversitelerde eğitim alanın da İş Sağlığı ve Güvenliğine yönelik öğrenci alımları son 10 yılda hızla artmaktadır. Bu süreçte Üniversitemiz Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü kurulmuş ve 2017 yılında lisans düzeyde eğitim vermeye başlamıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü İş Sağlığı Anabilim Dalı 2023 yılında kurulmuştur.
 

 

Akademik Kadromuz

Dr. Öğr. Üyesi MEDİHA DEMET OKUDAN ALTINDAŞ
Dr. Öğr. Üyesi MEDİHA DEMET OKUDAN ALTINDAŞ
Arş. Gör. AHMET GÖKCAN
Arş. Gör. AHMET GÖKCAN

Çalışma Konularımız

 

 

  • İş ve Sağlık
  • Çevre ve Halk Sağlığı
  • Kimyasal Maddelerden Kaynaklanan Meslek Hastalıkları
  • Mesleki Cilt Hastalıkları
  • Pnömokonyozlar
  • Mesleki Solunum Sisemi Hastalıkları
  • Mesleki Bulaşıcı Hastalıklar
  • Fiziksel Etkenlere Bağlı Meslek Hastalıkları
  • Mesleki Kas-İskelet Sistemi Rahatsızlıkları
  • Psikososyal Etkenlere Bağlı Mesleki Hastalıklar

 

 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi
Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane (Haydarpaşa) Külliyesi
Selimiye Mah. Tıbbiye Cad. No:38 34668 Üsküdar, İstanbul


+90 216 346 36 36 / 2010 -2011

+90 216 346 36 40

 

sbf@sbu.edu.tr