Tanıtım
Gelişen teknoloji ve çağın gerekliliği ile birlikte bilişim sağlık alanında vazgeçilmez olmuştur. Akıllı hastaneler, verilerin sınıflandırılması, verilerin mahremiyeti,verilerin güvenliği, sağlık ve sosyal güvenlik alanındaki veri ve haberleşme standartları, ulusal sağlık bilgi sistemleri sağlıkta bilişimin önemini göstermektedir.
Sağlık Bilişimi Anabilim dalı; Bilişim ve sağlık bilişimi ile ilgili temel kavramları ve kodlama ve sınıflama sistemlerini, Uluslararası tanı, işlem/hizmet, ilaç, ilaç etken madde, vb kodlama sistemlerini tanıma, Sağlık Bakanlığı sağlık bilgi standartlarını (Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü (USVS), Sağlık Kodlama Referans Sunucusu (SKRS), Doktor Bilgi Bankasını tanıma, Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık bilgi standartlarını (Türkiye İlaç ve Tıbbi Malzeme Ulusal Bilgi Bankası (TİTUBB), Sağlık Uygulama Tebliği (SUT), vb) tanıma, Türkiye’de yaygın kullanımı olan sağlık bilgi sistemlerini, bunların birbirleriyle etkileşimini ve bilgi güvenliği konularında yorum yapabilme, Sağlık-NET, MEDULA, Aile Hekimliği Bilgi Sistemi, İlaç Takip Sistemi, vb uygulamaları tanıma ve bu sistemlerin, hangi tür verileri, kimlerden hangi amaçlar için topladıklarını açıklama, Sağlık verilerinin güvenlik ve mahremiyetine dair genel prensipleri ve Türkiye’deki bilgi sistemlerinin bu prensiplere göre durumunu açıklama, Bilgi sistemlerinin geliştirme yöntemleri, dijital hastane, dijital kütüphane, veri madenciliği konularını Sağlık Bilişimi Anabilim dalının çalışma alanlarıdır.
Bilginin ve teknolojinin en yoğun kullanıldığı alanların başında sağlık bilimleri ve tıp gelmektedir. Kullanılan ölçüm ve görüntüleme yöntemleri, test, analiz ve izleme cihazları hızla gelişmekte ve çoğalmakta, bunun sonucunda tıp bilgisi gün geçtikçe zenginleşmekte ve hastalar için toplanan tıbbi veri ve bilgi miktarı da büyük bir hızla artmaktadır. Tıpta yürütülen bilimsel çalışmaların fazlalığı ve bu literatürün pratiğe uygulanmasındaki güçlükler ve gecikmelerin aşılmasında yararlı bir yöntem olarak bilişim teknolojilerinin önemi kaçınılmazdır. Sağlık Bilişimi, bu bilgi ve verilerin oluşturulması, işlenmesi, biçimlendirilmesi, paylaşılması ve sonuçta hastaların bakımlarının ve tedavilerinin belirlenmesi, seçilmesi ve geliştirilmesini hedef alır.
Akademik Kadromuz
Doç. Dr. FATMA KANTAŞ YILMAZ
Arş. Gör. BUŞRA TEKİN
Çalışma Konularımız
E-Sağlık Uygulamaları
Tele-Tıp
Hasta Bakımında Kullanılan Teknolojiler
Tıbbi Görüntüleme ve Teknolojiler
Bilgi Güvenliği, Mahremiyet, Etik
Mobil Teknolojiler
Klinik Karar Destek Sistemleri
Sağlık Hizmetleri Yönetiminde Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Kullanılması
Hasta Güvenliğinde Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Hemşirelik Bilişimi
Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemleri
Radyoloji Bilgi Sistemleri
Hasta Monitorizasyon Sistemleri
Sağlık Kurumlarında Teknoloji Yönetimi
Dijital Hastanecilik
Yeşil Hastanecilik
Sağlık Okuryazarlığı ve Teknoloji Bağımlılığı
Nesnelerin İnterneti (IOT) ve Sağlıkta Kullanımı
Sağlık Alanında Oyunlaştırma
Sağlık Bilgi Teknolojilerinin Geleceği
Bulut Bilişimi
Erişim Bilgilerimiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane (Haydarpaşa) Külliyesi
Selimiye Mah. Tıbbiye Cad. No:38 34668 Üsküdar, İstanbul
+90 216 346 36 36 / 2010 - 2011
+90 216 346 36 40
sbf@sbu.edu.tr