Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Türkiye’de sosyal hizmet, 27.05.1983 tarihli ve 2828 sayılı ‘Sosyal hizmet ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu’ ile hukuken tanımlanmıştır. Buna göre sosyal hizmet; kişi ve ailelerin kendi bünye ve çevre şartlarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan maddi, manevi ve sosyal yoksunluklarının giderilmesine ve ihtiyaçlarının karşılanmasına, sosyal sorunlarının önlenmesi ve çözümlenmesine yardımcı olunması ve hayat standartlarının iyileştirilmesi ve yükseltilmesini amaçlayan sistemli ve programlı hizmetler bütünüdür.

Sosyal hizmet, bireylerin, ailelerin, grupların ve toplumun iyilik halini artırmak için sosyal değişime, insan ilişkilerinde sorun çözmeye, güçlenmeye ve özgürleşmeye katkı sağlayan bir meslektir. Sosyal hizmet, insan davranışı ve sosyal sistem teorilerinden yararlanarak, insanların çevreleriyle etkileşim kurdukları noktalara müdahale eder. Sosyal hizmette insan hakları ilkeleri ve sosyal adalet temeldir.

Sosyal yapının hızla değişmesi; endüstrileşme, göç, kentleşme, ekonomik sorunlar ve yoksulluk, suçluluk ve diğer sosyal problemlerin giderek artması, birey, aile, grup ve toplumun ihtiyaçlarının karşılanması, sorunlarının çözümlenmesine ve çevreleriyle karşılıklı uyumlarına yardım etmek ve insan kaynaklarıyla sosyal ve ekonomik koşulların korunmasını ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla sosyal hizmet bilim ve mesleğinin doğuşuna zemin hazırlamıştır. Hem bir sanat hem de bir bilim olarak tanımlanan sosyal hizmet bütün insanların yaşam kalitesini geliştirmeye yardım etmek için toplum tarafından uygun görülen insani meslek hizmetlerinden bir tanesidir.

Sosyal Hizmet Uzmanı/Sosyal Çalışmacı, ilgilendiği çalışma alanlarının genişliği nedeniyle sıradan bir meslek elemanı olmanın ötesinde bazı farklı nitelikler de gerektirmektedir. Bir sosyal hizmet uzmanı veya sosyal çalışmacı da bulunduğunda fark yaratacak olan bazı özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

• İlgi alanlarının geniş olması,
• Grup ve takım çalışmalarına yatkın olması,
• Geniş bir dünya görüşü ve zengin bakış açısına sahip olması,
• İletişimi ve sosyal yönü etkili ve güçlü olması,
• Analitik ve kritik düşünme yeteneğine sahip olması,
• Teknolojiye ilgi duyması, güncel gelişmelerden haberdar olması ve temel teknolojik uygulamalara hâkim olması.

Misyon

Misyonumuz; ülkemizde sosyal hizmet alanında bilinçli ve gerçek anlamda profesyonel hizmet verecek, kaliteli eğitim almış bireyler yetiştirmektir.

Vizyon

Vizyonumuz; Türkiye ve dünya standartlarında örnek alınacak bir eğitim kalite ve düzeyini yakalayarak meslek alanımızda öncü bir rol üstlenmektir.

Amaç Ve İlkeler

Sosyal Hizmet lisans programının amaç ve ilkelerini şöyle sıralayabiliriz:

• Öğrencilerin profesyonel sosyal hizmet için gerekli bilgi, değer ve becerileri bütünleştirip özümseyerek kırsal ve kentsel ortamlarda, kamu sektörü, özel sektör, sivil toplum örgütlerinde sosyal hizmet uygulamalarını gerçekleştirebilecek düzenleyici, planlayıcı, eğitici ve araştırmacı niteliğine sahip yetkin birer sosyal hizmet uzmanı/sosyal çalışmacı olmalarını sağlamaktır.
• Karşılaştığı sorunları çözebilen, bağımsız ve/veya ekip bünyesinde çalışma ve araştırma yapabilen bireylerin yetişmesini sağlamaktır.
• Ülke ihtiyaçlarına öncelik verilerek dünyadaki gelişmeleri izlemek, sosyal hizmet konularında bilimsel çalışmalar yapmak ve bu alandaki bilgi üretiminin sağlanmasında etkin role sahip olmaktır.
• Programın, son yıllarda daha çok önem kazanan yaşlılık, engellilik gibi sosyal hizmet alanlarını kapsaması ve bu alanlarda istihdam açığı olması dolayısıyla mezunlarına avantajlar sağlamaktadır.
• Program, öğrencilere liderlik ve yüksek düzeyde bireysel ve ekip çalışmasına dayalı kritik düşünme ve problem çözme becerisi kazandırarak bunların gerçek hayata ve uygulamalara aktarılabilmesini sağlayacaktır.
• Sosyal bütünleşme, sosyal uyum, sosyal denge, sosyal barışın gelişmesine katkı sağlayarak sosyal sorunlara çözüm üretebilen bireylerin yetişmesini sağlamaktır.
• Sözlü ve yazılı iletişimde yüksek düzeyde yeterliliğe sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktır.
• Mesleki etkinliklerinde etik değer ve ilkeleri benimseyerek uygulayabilecek bireylerin yetişmesini sağlamaktır.
• Bireyle, grupla, toplumla çalışma, toplum organizasyonu, toplum katılımı, sosyal aksiyon, sosyal hizmet yönetimi ve sosyal hizmet araştırması yöntemlerinin benimsenip geliştirilmesi açısından yaşam boyu öğrenmeye inanan bireylerin yetişmesini sağlamaktır.
• Sosyal bilim alanında ölçme değerlendirme, bilgi işleme ve sunumu, bilgi edinme ve kaynaklara ulaşma, metin oluşturulması, transferi, kaydı, korunarak saklanması ve yayınlanması gibi konularda teknik gelişmeler mutlak surette dikkate alınmalıdır. Bu doğrultuda gerek öğrencilere bilgi işlem yetilerinin en üst seviyede kazandırılması, gerekse bu teknolojik altyapının fakülte ve bölüm kapsamında edinilmesi ve geliştirilmesi bölümümüzün hedefleri arasındadır.

Department of Social Work
Qualification Level of Program
According to Turkey Higher Education Qualifications Framework (TYYÇ), Undergraduate Program of Social Work is in the Basic Area of Social Services and its education level is 6. It is also level 1 according to the Qualification Framework for European Higher Education Area (QF-EHEA) and level 6 according to the European Qualifications Framework for Lifelong Learning (EQF-LLL).
Objectives of the Program
The aim of the Department of the Social Work is to provide social service education in accordance with universal values, to produce science and to make it possible to share the products produced, to cooperate with the society, to produce policies, to support the producers, to contribute to the solution of existing social problems in society, to eliminate inequalities in society, to prevent human rights violations and to ensure that human rights are valid for everyone in society.
Education Type of Program
Full time
Language of Program
Turkish
Awarded Qualification
Graduates of this program have the title of “Social Worker”.
Education Duration and Processes of Program
The duration of education is 8 semesters.
During the undergraduate program, at least 240 ECTS credits is required, provided that 30 ECTS in one academic year. Successful completion of all courses and having at least 2.00 out of 4.00 grade point average (GPA) is a qualification requirement for graduation.
Application to Program, Registrations and Admission with Undergraduate Transfer
For up-to-date information, please check on “SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ”.
Job and Academic Career Opportunities for Graduates
Graduates are employed by the Ministry of Family and Social Policies, the Ministry of Health, the Ministry of Justice, municipalities, various public institutions as well as private enterprises and NGOs operating in the field of social services.

 

 
Tarihçemiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 15 Nisan 2015 tarih ve 29327 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile kurulmuş ve Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane Kampüsü'nde (Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü) faaliyete başlamıştır

“Sosyal Hizmet” Lisans Programı; Sağlık Bilimleri Üniversitesi /Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı olarak eğitim - öğretim sürdürecektir. Sosyal Hizmet bölümümüz ilk kez 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın kararı ile öğrenci almıştır.

Akademik Kadromuz

Doç. Dr. ENVER SİNAN MALKOÇ
Doç. Dr. ENVER SİNAN MALKOÇ
Doç. Dr. MELİKE BOZTİLKİ
Doç. Dr. MELİKE BOZTİLKİ
Doç. Dr. SÜMEYYE BEYZA ABAY ALYÜZ
Doç. Dr. SÜMEYYE BEYZA ABAY ALYÜZ
Dr. Öğr. Üyesi AHMET ZEKİ İZGÖER
Dr. Öğr. Üyesi AHMET ZEKİ İZGÖER
Arş. Gör. AYŞE DERYA SARAÇOĞLU
Arş. Gör. AYŞE DERYA SARAÇOĞLU

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

Sosyal Hizmet Bölümü, dört yıllık lisans eğitimimizin ilk yılı bütünüyle zorunlu derslerden oluşmaktadır. Sonraki yıllarda ise seçmeli dersler ağırlıklı bir rol üstlenecek, böylelikle öğrencilerimizin meslek bünyesindeki ilgi ve yetenekleri doğrultusunda kendilerine bir rota çizerek branşlaşma ve uzmanlaşma imkanlarının önü açılacaktır.

Çalışma Konularımız

 

 

  • Sosyal Hizmet çalışmaları; aile, çocuk, kadın, engelli, yaşlı ve yoksullar başta olmak üzere toplumda dezavantajlı durumuna düşmüş kesimlerin bu dezavantajlarını giderme konusunda yoğunlaşmaktadır.

 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane (Haydarpaşa) Külliyesi
Selimiye Mah. Tıbbiye Cad. No:38 34668 Üsküdar, İstanbul

+90 216 346 36 36 / 2010 -2011

+90 216 346 36 40

 

sbf@sbu.edu.tr