Beslenme ve Diyetetik Programı
Programın Yeterlilik Düzeyi
Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı; Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’ne (TYYÇ) göre Sağlık Temel Alanı’nda yer almakta olup öğrenim seviyesi 6. düzeydedir. Ayrıca, “Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi’ne göre (QF-EHEA) 1. düzey ve ‘Yaşam Boyu Öğrenim için Avrupa Yeterlikler Çerçevesi’ne (EQF-LLL) göre 6. düzeydir.
Programın Amacı
Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nün amacı, yaşam boyu toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik toplumun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayan, uluslararası mesleki standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun, evrensel değerler ışığında bilimsel ve etik değerlere sahip, beslenme ve diyetetik bilimindeki gelişmeleri takip eden, araştıran ve uygulayan “Diyetisyen” yetiştirmektir.
Programın Eğitim Türü
Tam zamanlı
Programın Öğrenim Dili
Türkçe
Kazanılan Derece
Bu programdan lisans derecesi ile mezun olunmaktadır.
Programın Öğrenim Süresi ve Süreçleri
Öğrenim süresi 8 yarıyıldır.
Öğrencilerin öğrenimleri sırasında alacakları zorunlu ve seçimlik derslere ilişkin olarak bir haftanın beş eğitim öğretim gününde yapılan teorik ders, uygulama ve laboratuvar, yarıyıl içi proje, staj, bilgi beceri, seminer ve yetkinliklerin kazandırılmasına dayalı öğrenci is¸ yükü esas alınır. Öğrenci iş yükü; ders saatlerinin yanı sıra klinik çalışması, ödev, sunum, sınava hazırlık, sınav, iş yeri eğitimi gibi eğitim-öğretim etkinliklerinde harcanan bütün zamanı ifade eder. Bir eğitim-öğretim yılında ders ve uygulama kredilerinin toplamı her dönem için otuz (30) AKTS kredisi olmak üzere toplamda atmış (60) AKTS’dir ve mezuniyet için toplam iki yüz kırk (240) AKTS kredisi alınması gerekir.
Programa Başvuru, Kayıtlar ve Yatay Geçişle Öğrenci Kabulü
Bu konular ile ilgili güncel bilgi için “SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ”ne bakınız.
Mezunlar İçin İş ve Akademik Kariyer İmkânları
Fakülte öğretim programını tamamlayan öğrenciler “Diyetisyen” unvanı alırlar. Diyetisyenlik mesleğindeki gelişmeye paralel olarak diyetisyenlerin çalışma alanları da oldukça fazlalaşmıştır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler KPSS ile atanıp Sağlık Bakanlığı gibi bazı kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı kanuna bağlı devlet memuru olarak çalışabilecekleri gibi özel sektörde de iş bulma imkanına sahiptir. Eğitim kurumlarında "eğitici diyetisyen", araştırma kurumlarında "araştırmacı diyetisyen", hastanelerde "diyetisyen" (bu alan diyabet, renal, onkoloji, nütrisyon ve poliklinik diyetisyenliği gibi pek çok alt alana ayrılmıştır), Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda "yönetici diyetisyen" olarak (okul, kreş, banka, kamu kurumu gibi yiyecek içecek servislerinde, restoran, otel gibi yiyecek servislerinde, yaşlı bakım evlerinde, yemek fabrikalarında), toplum sağlığı diyetisyeni (bakanlıklar, ana-çocuk sağlığı merkezleri, uluslararası yardım kuruluşları vb), besin endüstrisinde ürün danışmanı, özel danışmanlık ofislerinde, sağlık kulüpleri, fitness merkezleri gibi yerlerde danışman, spor kulüplerinde "Sporcu diyetisyeni" ve ayrıca sporla uğraşan kişi ve gruplara beslenme danışmanı, gazete, dergi yazarlığı, radyo, TV gibi medya programlarında danışman ve program yapımcısı olarak çalışabilmektedirler.
- Mesleki etik bilincine sahiptir.
- Beslenme ve Diyetetik alanında ulusal ve uluslararası sorunlar hakkında bilgi sahibi olarak ve çözüm önerileri üretebilme kabiliyeti kazanır.
- Beslenme ve Diyetetik alanında toplumsal ve küresel etik değerlere uygun olarak verileri toplar, analiz eder ve yorumlar.
- Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir.
- Edindiği bilgiyi başta toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi olmak üzere tüm disiplin içi ve disiplinler arası çalışmalarda kullanır.
- Meslekle ilgili gelişmeleri yakından takip eder, yaşam boyu öğrenme davranışı kazanır ve bir diyetisyen olarak kendini geliştirir.
- Ekip üyesi olarak çalışma, ortak çalışmalarda yer alma becerisine sahiptir.
- Toplumun ihtiyaçlarına göre kendini geliştirebilir, böylelikle toplumun sağlık düzeyini geliştirir.
- Etkili sunum teknikleri ve iletişim becerisine sahiptir.
Programın Çıktılarının TYYÇ İle İlişkilendirilmesi
Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi | Programın Çıktıları | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
Bilgi | |||||||||||
Kuramsal-Olgusal | |||||||||||
Sağlık alanındaki temel ve güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve multimedya eğitim araç gereçleri ile diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Bilginin doğası, kaynağı, sınırları, doğruluğu, güvenirliliği ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Sağlık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Beceriler | |||||||||||
Bilişsel-Uygulamalı | |||||||||||
Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak bilimsel olarak kanıtlanmış verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı mesleki ve etik değerleri gözeterek çözüm önerileri geliştirir, bilgiyi paylaşır, ekip çalışması yapar. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Sağlık ve araştırma alanı ile ilgili bilgi teknolojilerini kullanır. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik sağlık eğitimi yapar. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Yetkinlikler | |||||||||||
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||||||
Sağlık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri düzeydeki bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Sağlık alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Alanına özgü bilimsel bilgi üretme sorumluluğunu yerine getirir/tanımlayıcı düzeyde araştırma yapar. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Öğrenme Yetkinliği | |||||||||||
Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Öğrenme hedeflerini belirler ve öğrenmeyi öğrendiğini gösterir. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Öğrenme kaynaklarını belirler, kaynaklara etkin/hızlı erişir. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğin gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışı devam ettirir. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Bilgiye ulaşma yollarına karar verir ve uygular. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||||||
Sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Sağlık alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek ekip çalışması içinde ve sürecin etkin bir elemanı olarak uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için diğer meslek grupları ile işbirliği içinde proje ve etkinlikler düzenler ve bunları uygular. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
Sağlık alanında toplumun ve dünyanın gündemindeki olayları/gelişmeleri izler ve değerlendirir. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Sözlü ve yazılı olarak etkili iletişim kurar. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Kültürlerarası iletişim kurma bilgi ve becerisine sahiptir. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Mesleki aktivite ve uygulamalarını etkin ve güvenli şekilde belgeler/doğru ve etkili kayıt tutar. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||||||
Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve bu süreçlere katılır. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Bebek ve çocukları da kapsayacak şekilde, birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Mezuniyet sonrası kurum içi, yerel, ulusal ve uluslararası eğitimlere katılır; bunları kredilendirir ve belgeler. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
Etik ilkelerin ve etik kurulların eğitim- uygulama ve araştırma alanlarında birey ve toplum için önemini bilir. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
* 1 En düşük, 2 Düşük, 3 Orta, 4 Yüksek, 5 Çok yüksek